La Paeria renova, corregeix i amplia la placa del Cementiri de Lleida que recull els noms de 23 deportats que van morir víctimes del feixisme
MEMÒRIA DEMOCRÀTICA
El Cementiri de Lleida ha acollit aquest matí l’homenatge als lleidatans assassinats en els camps d’extermini nazis, renovant la placa, que el 1983 es va dedicar als deportats que van morir víctimes del feixisme, corregint-les errades i ampliant fins a 23 la inscripció dels noms d’aquestes persones, ja que inicialment només en figuraven 14.
El paer en cap, Miquel Pueyo, ha presidit l’acte de Memòria Democràtica, organitzat pel Departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida, al qual han assistit les tinents d’alcalde Jordina Freixanet, Sandra Castro i Montse Pifarré, els regidors Jaume Rutllant i Joan Queralt, el delegat de l’Amical de Mathausen, Josep San Martín, així com familiars dels homenatjats, entre altres.
L’alcalde ha assenyalat que la voluntat ferma del Govern de la Paeria és portar a terme actes d’aquest mena per conscienciar la ciutadania per a recordar què va ser la deportació i així dignificar el nom de les persones que la van patir. “Que ningú no se n’oblidi i que no succeeixi mai més. Lleida és i vol continuar sent ciutat de drets i oportunitats, una ciutat garant de les llibertats. I vol continuar sent ciutat bandera de la memòria històrica i democràtica del nostre país, de la nostra gent. Volem continuar essent una ciutat referent en la conservació del seu passat. Només així podrem viure el nostre present i continuar forjant un futur lliure i digne”, ha dit durant la seva intervenció en el Departament de Sant Jordi del Cementiri Municipal. Tall de veu M. Pueyo
Per la seva part, el delegat de l’Amical i representant del comitè Internacional de Mauthausen, Josep San Martín, ha agraït que la Paeria hagi realitzat aquest homenatge a les víctimes dels camps d’extermini nazi, ja que “aquesta placa ens recordarà la seva memòria, tot i que les seves despulles no estiguin enterrades aquí”.
L’acte també ha comptat amb la participació de quatre alumnes del Col·legi el Carme de la Bordeta, que han llegit els noms de les persones que figuren a la placa. La nota musical ha estat a càrrec de Carlos Herràiz, guitarrista i professor del Conservatori municipal, que ha interpretat ‘Wiegala’, amb l’acompanyament del seu fill a la flauta, i ‘El Cant dels Ocells’, en solitari.
Una renovació i ampliació, fruit de la recerca
El 29 de maig de 1983 es va inaugurar al Cementiri de Lleida una placa dedicada a les persones de la ciutat que van ser assassinades en els camps d’extermini nazis. Era una peça de marbre encarregada a l’arquitecte Francesc Bordalba, de 2 metres d’altura, que contenia els noms de 14 persones que van morir en el camp de Mauthausen (Àustria). Aquest esdeveniment va coincidir amb la celebració de la 5a Assemblea d’Amical de Mauthausen al Palau de Vidre dels Camps Elisis.
L’any 2017, Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida, va iniciar el Projecte Stolpersteine, dedicat a dignificar i recordar els noms de les persones de la ciutat que van patir la deportació als camps de concentració nazis.
El procés de recerca ha tingut com a resultat el descobriment d’altres noms de lleidatans i la correcció de les errades que hi havia. En la nova placa, hi figuren 23 noms de persones assassinades en els camps de Buchenwald, Hartheim, Gusen i Mauthausen. Una relació que l’alcalde ha recordat que anirà complementant-se en tenir coneixement de nous testimonis.
Per a més informació, visiteu: www.lapaeria.com