A Lleida… tenim la Mitjana

Comparteix

A tocar del RIU SEGRE i dins mateix de la ciutat trobem el PARC DE LA MITJANA, un tresor natural de gran valor ecològic situat a l’extrem nord-est de Lleida. Aquest espai de 90 hectàrees ofereix una rica biodiversitat i un conjunt d’activitats lúdiques i educatives que el converteixen en un dels punts d’interès més atractius per a turistes i locals que busquen un indret on desconnectar envoltats de natura. El parc és ideal per a passejades, ciclisme i activitats en família.

El parc de la Mitjana és molt més que una zona verda dins de la ciutat. Històricament, el riu Segre, que travessa el parc, ha jugat un paper clau en el desenvolupament agrícola de la zona, regant camps i creant zones humides que es van convertir en l’hàbitat ideal per a nombroses espècies animals i vegetals. Durant el segle XX, aquesta àrea es va veure sotmesa a diverses intervencions humanes que van reduir el seu valor ecològic, però als anys 80 es va iniciar un projecte de restauració per recuperar el seu estat natural i potenciar-lo com un espai de lleure i conservació.

Un refugi de biodiversitat

El parc és un veritable oasi per a la fauna i la flora autòctona. Els seus boscos de ribera estan formats principalment per arbres com els pollancres, els oms i els salzes, que proporcionen refugi a una gran varietat d’espècies d’ocells, amfibis, rèptils i mamífers. Més de 150 espècies d’aus han estat observades al parc, com els bernats pescaires, els ànecs collverds o els martins pescadors, fet que fa de la Mitjana un punt d’interès per als aficionats a l’ornitologia. A més, es poden observar espècies protegides com la tortuga de rierol o la llúdriga, que han trobat un hàbitat ideal en les aigües tranquil·les i els marges del Segre.

Itineraris i activitats per a tots els públics

El parc de la Mitjana està dissenyat per oferir una experiència de natura accessible i educativa. Hi ha diferents itineraris senyalitzats que permeten explorar la diversitat de paisatges i ecosistemes. Un dels recorreguts més populars és el circuit de la llacuna, que ofereix espectaculars vistes sobre els estanys i les zones humides on és freqüent veure ocells aquàtics.

A més de rutes autoguiades, el parc fa visites guiades per conèixer millor l’ecosistema, així com tallers per a escolars i activitats divulgatives centrades en la importància de la preservació del medi natural. Els amants del ciclisme i el senderisme també trobaran itineraris adaptats per gaudir del parc.

La Mitjana no només és un espai per a la conservació, sinó també un lloc ideal per al lleure i l’esbarjo. Hi ha zones habilitades per fer pícnics, un gran parc infantil i espais per practicar esports. Moltes famílies aprofiten per passar-hi els caps de setmana, gaudint de la tranquil·litat que ofereix la zona.

A més, el parc compta amb un centre d’interpretació, on es pot aprendre més sobre la història i la fauna de la Mitjana a través d’exposicions interactives. Aquest centre juga un paper fonamental en la divulgació i sensibilització ambiental.

A Lleida… tenim la Mitjana, un tresor natural dins la ciutat; així que si encara no ho has fet, no deixis passar l’oportunitat de descobrir aquest meravellós indret.

Posts relacionats
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *